Όσα μου έμαθε το μποστάνι
Το μποστάνι μας, εκτός από τροφή και χαλάρωση, μας προσφέρει την ευκαιρία να μαθαίνουμε συνεχώς κάτι καινούργιο και φαγητά που δεν γνωρίζαμε ως τώρα. Ειδικότερα μέσω του διαδικτύου, μπορούμε πλέον να ενημερωθούμε και να ανταλλάξουμε ή να αγοράσουμε σπόρους από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη. Τα φαγώσιμα είδη είναι χιλιάδες, οι διαφορετικές ποικιλίες αυτών και οι παραλλαγές τους αμέτρητες και το μποστάνι μας πολύ μικρό για να τα χωρέσει όλα. Επομένως υπάρχουν τόσες επιλογές, ώστε μπορούμε σε κάθε καλλιεργητική εποχή να ανακαλύπτουμε ένα νέο φαγώσιμο είδος. Ας δούμε μερικά φυτά που έμαθα στο μποστάνι μου και δεν γνώριζα πριν από αυτό.
Η Μιζούνα (Brassica juncea var. japonica), μια ασιατική ποικιλία σιναπιού. Ένα φυτό που τραβάει όλο και περισσότερο τα βλέμματα των αστικών μποστανιών καθώς είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθεί, όπως η κοινή βρούβα στα χωράφια. Είναι όμως πιο εύκολο στην κατανάλωσή του, αφού γευστικά είναι πιο ήπιο σε σχέση με τη βρούβα που είναι καυτερή σαν μουστάρδα. Παραπέμπει σε κάτι ανάμεσα σε μαρούλι και λάχανο, κάτι που το καθιστά ένα από τα αγαπημένα φυτά του μποστανιού μας.
Μια παραλλαγή της μιζούνας, με πιο κατσαρά φύλλα και ακόμα πιο ήπια γεύση από την κοινή. Οι παραλλαγές στα σχήματα των φύλλων θα προκαλέσουν και διαφορετική αίσθηση στο στόμα μας, όταν τα μασάμε. Ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις με συνέπεια να ελκύουν όλο και περισσότερο την προσοχή μας - πολύ σημαντικό, ειδικά για τα παιδιά, που χάνουν εύκολα το ενδιαφέρον τους με τη ρουτίνα στο φαγητό.
Η κόκκινη μουστάρδα με γιγάντια φύλλα, μια επίσης ασιατική ποικιλία σιναπιού, πολύ παραγωγικό και εύκολο στην καλλιέργεια. Γευστικά μοιάζει αρκετά με την κοινή βρούβα όμως με τα τεράστιά της φύλλα είναι ακόμα πιο παραγωγική από τη βρούβα, που όλοι γνωρίζουμε πόσο άγρια και ανθεκτική είναι, καθιστώντας την ιδανική για μεγάλη παραγωγή τροφής σε πολύ μικρά μποστάνια. Αλλά και για δημιουργία χλωρής λίπανσης, μπορούμε δηλαδή να σπείρουμε πυκνά με σκοπό να ρίξουμε τα φύλλα στο χώμα όταν θα φυτέψουμε τα καλοκαιρινά μας φυτά δημιουργώντας μια πολύ εύκολη, οικονομική και ωφέλιμη τροφή για το καλοκαιρινό μποστάνι μας.
Η Μιμπούνα (Brassica rapa japonica), ένα ακόμα ασιατικό λαχανικό. Επίσης παραγωγικό φυτό που μας χαρίζει καθημερινά λίγα φυλλαράκια για τα φαγητά μας. Με γεύση ευχάριστη, που μοιάζει με νεαρό σπανάκι και μια ελαφριά απόχρωση λάχανου. Εξαιρετικό σε μαγειρευτά φαγητά αλλά και ωμό, σε σαλάτες και σάντουιτς.
Κόκκινο Πακ τσόι, μια παραλλαγή του σχετικά γνωστού ασιατικού λάχανου. Δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγικό φυτό όμως παραμένει αρκετά ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Με τη συχνή και πυκνή σπορά μπορούμε να απολαμβάνουμε καθημερινά τα πανέμορφα νεαρά φύλλα του στη σαλάτα, προσφέροντάς μας μια ξεχωριστή ομορφιά αλλά και τα ωφέλιμα ιχνοστοιχεία που οφείλονται στη μοναδικότητά του. Τα χρώματα και τα σχήματα των φύλλων προσδιορίζουν και τη διαφορετικότητα στα ιχνοστοιχεία του φυτού.
Το πολύ γνωστό μας μαρούλι αλλά μια ποικιλία ίσως όχι και τόσο γνωστή σε όλους. Υπάρχουν αμέτρητες ποικιλίες μαρουλιού - θα μπορούσαμε όλοι μας τη ζωή να καλλιεργούσαμε νέες ποικιλίες μαρουλιού και πάλι δεν θα προλαβαίναμε να τις καλλιεργήσουμε όλες! Εκτός από τη χαρά της ανακάλυψης του διαφορετικού, θα παρατηρήσουμε και ποικιλίες με υφές πιο βελούδινες, γευστικά πιο γλυκές και οπτικά στολίδια, σε σχέση με τις συνηθισμένες ποικιλίες μαρουλιών που βρίσκουμε στην αγορά.
Ένα σημαντικό κλειδί για σωστή διατροφή και ένα επιτυχημένο μποστάνι είναι η μεγάλη ποικιλία λαχανικών. Εάν καταφέρναμε στη σαλάτα μας κάθε φύλλο να προερχόταν από ένα διαφορετικό είδος φυτού, τότε θα εξασφαλίζαμε ένα μεγαλύτερο εύρος από ωφέλημα ιχνοστοιχεία στην τροφή μας. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο θα πετύχουμε και ένα πιο γόνιμο έδαφος με φυσικό τρόπο, καθώς η μεγάλη ποικιλία από φυτά θα αποδεσμεύσει και μεγαλύτερη ποικιλία σε στοιχεία πίσω στο έδαφος, τρέφοντας τους μικροοργανισμούς του εδάφους που θα εξασφαλίσουν την καλή υγεία των φυτών μας. Επίσης διαφορετικά είδη φυτών θα ελκύουν και διαφορετικά είδη από έντομα δημιουργώντας μια αρμονία, ώστε να διατηρούνται σε ισορροπία οι πληθυσμοί τους. Έτσι αποφεύγουμε με φυσικό τρόπο της ζημιές ενός συγκεριμένου είδους αξιοποιώντας παράληλλα τα πολλά ωφέλη που προσφέρουν στο συνολό τους τα έντομα στο μποστάνι μας.
Σπέρνουμε μυρωδικά στα κενά του μποστανιού μας καθώς αυτά είναι που θα απογειώσουν τα φαγητά μας, γευστικά, μυρωδικά αλλά και σε ωφέλιμα ιχνοστοιχεία. Εδώ βλέπουμε τον κόλιανδρο και μια παραλλαγή του που ονομάζεται κομφετί. Η παραλλαγή κομφετί αντέχει περισσότερο στην ξηρασία αλλά γευστικά δεν έχει μεγάλη διαφορά από την κοινή. Όμως η ποικιλία στα σχήματα των φύλλων, στα φαγητά μας, δημιουργεί μια όμορφη εικόνα. Εκτός από την αίσθηση της γεύσης και της υφής, και η ωραία όψη ενεργοποιεί την όρεξή μας για να φάμε και να το απολαύσουμε περισσότερο.