Πώς συντηρούμε τις φρέσκες αγκινάρες;
Σήμερα πάμε μια βόλτα στον κήπο, ανάμεσα στις αγκινάρες, τις λεμονιές, τα μαρούλια, τα σπανάκια και τα μπίζα. Θα μαζέψουμε τις αγκινάρες προτού ξεσταχυάσουν και, αφού τις καθαρίσουμε προσεκτικά, θα τις αποθηκεύσουμε σε κονσέρβες.
Βάζετε νερό σε μια λεκάνη και προσθέτετε 2-3 κουταλιές αλεύρι και μπόλικο χυμό λεμονιού. Καθαρίζετε τις αγκινάρες, τις τρίβετε με μία κούπα λεμονιού και τις ρίχνετε ολόκληρες μέσα στη λεκάνη με το νερό και το αλεύρι. (Το αλεύρι και το λεμόνι θα τις διατηρήσουν κάτασπρες).
Όταν τελειώσετε αυτή τη διαδικασία, βάλτε σε βαζάκια του κιλού τις καθαρισμένες αγκινάρες που βρίσκονται μέσα στη λεκάνη. Βάλτε τες ολόκληρες χωρίς να τις ξεπλύνετε από το αλευρόνερο.
Μέσα στο βαζάκι προσθέτετε νερό μέχρι να σκεπαστούν οι αγκινάρες και μια κουταλιά χυμό λεμονιού καθώς και ένα κουταλάκι, κοφτό, του γλυκού με χοντρό αλάτι.
Κλείνετε καλά το καπάκι κι αφού γεμίστε τα βαζάκια σας κάνετε αποστείρωση για 10 λεπτά (με τον τρόπο που έχουμε πει στο παρελθόν) - όχι πάνω από 10 λεπτά γιατί οι αγκινάρες θα λιώσουν.
Όταν θα γίνουν τα σέσκλα μου, τα φασολάκια, οι ντοματιές και τα κολοκυθάκια, θα τα ξαναπούμε. Προς το παρόν, μάζεψα το σπανάκι και τα μπίζα και, αφού πρώτα τα ζεμάτισα, τα σούρωσα και τ’ άφησα να κρυώσουν. Ύστερα τα 'βαλα μέσα σε σακουλάκια και στον καταψύκτη.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
-
Τάρτα ανοιξιάτικη: με αγκινάρες και γραβιέρα
-
Τα ιταλικά: αγκινάρες αλά ρομάνα
-
Σκορδάτες αγκινάρες στο τηγάνι
-
Πιλάφι με αγκινάρες Τήνου
-
Αποστείρωση βάζων και μπουκαλιών
-
Tα «παιδάκια» της αγκινάρας
-
Ξινά μου καροτάκια
-
Οι χρυσές εφεδρείες της κουζίνας
-
Στη Λαχαναγορά
-
Αγκινάρες αλά τούρκα
-
Αγκινάρες μαρινάτες σε κρασί, ελαιόλαδο, λεμόνι
-
Η μακαρονάδα της Πέμπτης: λαζάνια με αγκινάρες
-
Πατέ με αγκινάρες και σπανάκι
-
Καιρός για αγκινάρες: με μοσχάρι αβγολέμονο
-
Ωμές, μικρές, σφικτές: οι τέλειες αγκινάρες