Μυλοκόπι με περγαμόντο: έμπνευση στη λαϊκή
Το μυλοκόπι είναι ένα ψάρι που συγγενεύει με το λαυράκι και το σολομό. Το βρίσκουμε αποκλειστικά σε αμμώδεις βυθούς και οι ψαράδες το αποκαλούν “πατόψαρο”. Δεν είναι πολύ διαδεδομένο, για κάποιον περίεργο λόγο, στην ελληνική αγορά, κι ας υπάρχει άφθονο στις θάλασσές μας. Εγώ τα τελευταία χρόνια το μαγειρεύω αρκετά συχνά, γιατί είναι πάρα πολύ νόστιμο και αρέσει πολύ σε όλους στην οικογένεια. Εδώ είχα πάλι μια έμπνευση, να το ενώσω με περγαμόντο, γιατί το προμηθεύτηκα από τον αγαπημένο μου ψαρά της λαϊκής αγοράς της γειτονιάς μου και στον παραδίπλα πάγκο υπήρχε το περγαμόντο που μου έσπασε την μύτη με το άρωμά του. Έτσι γεννήθηκε αυτή η συνταγή, λοιπόν, που είναι απλή και εύκολη αλλά πάρα πολύ νόστιμη!
Υλικά:
- 1 μυλοκόπι του 1½ κιλού περίπου
- 1 περγαμόντο
- χυμό από 1 λεμόνι
- ½ κούπα νερό
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- χοντρό αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες:
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς Κελσίου. Ξεπλένουμε και καθαρίζουμε το μυλοκόπι, εάν δεν μας το έχει ήδη καθαρίσει ο ιχθυοπώλης μας. Το τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί και χαράζουμε τη ράχη του με μυτερό μαχαίρι και από τις δύο πλευρές.
Το περιχύνουμε με το λεμόνι, το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτουμε το νερό στο ταψί. Κόβουμε 5-6 μακρόστενα κομμάτια από τη φλούδα του περγαμόντου και τα τοποθετούμε πάνω στην ράχη του, από κάτω του και μέσα στην κοιλιά του. (Εκεί βάζουμε ένα μεγαλούτσικο κομμάτι.)
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται και από το φούρνο σας και από το μέγεθος του ψαριού. Το μυλοκόπι δενστεγνώνει εύκολα σαν ψάρι γενικώς, αλλά εάν ψήνετε με αέρα, προσέξτε λίγο περισσότερο το χρόνο ψησίματος.
* Η συνταγή είναι από το blog της Gourmelita