Σαρακοστή με τα νόστιμα των bostanistas
Η Σαρακοστή μόλις ξεκίνησε - έλα να οργανωθούμε! Πιστοί στο πρόσταγμα των ημερών και πάντοτε ορεξάτοι, οι bostanistas στήνουν γεύμα σαρακοστιανό με τα διαλεχτά τους εδέσματα. Όλοι γύρω από το νηστίσιμο μεν αλλά άκρως ορεκτικό τραπέζι, γεμάτο με πιάτα ταπεινά, κλασικά μα και τσαχπίνικα παραλλαγμένα.
Την αυλαία ανοίγει η μοσχομυριστή λαγάνα Ξανθής Μπαξεβάνη, που μαζί μ' ένα ποτηράκι (και δύο και τρία) κρασί ετοιμάζουν την όρεξη για τσιμπολόγημα διαρκείας και γερές βουτιές σε σάλτσες, ζουμάκια και σαλάτες.
«Κούλουμα δεν γίνονται χωρίς τον ταραμά» - η ταραμοσαλάτα στους bostanistas είναι υπόθεση εναλλακτική: με αβοκάντο την προτιμά η Αμαλία Λογαρά (και τι έξυπνο κόλπο έχει για το κουκούτσι του φρούτου!) χωρίς ψωμί του λόγου μου, ανάλαφρη, σαν μους.
Να πού ταιριάζουν περίφημα τα τορινέζικα κριτσίνια της Μαρίνας Μαυρομάτη! Ελαφριά και τραγανά, φτιάχνονται στην ουσία από ζύμη ψωμιού, γι' αυτό είναι τόσο γευστικά και χορταστικά.
Eκλεκτό τσιπουρομεζέ μας επεφύλασσε η Κική Τριανταφύλλη με την πικάντικη ρεγγοσαλάτα της, σπεσιαλιτέ του Αποστόλη Βλάχου από το μεζεδοπωλείο «Αλλόκοτο», ό,τι καλύτερο για τα φασόλια.
Ποια φασόλια; Τους φουρνιστούς γίγαντες της Βαγγελιώς Κασσαπάκη. Ακόμη κι εκείνοι που δεν είναι «των οσπρίων», δύσκολα θα τους αρνηθούν. Στο φούρνο όμως, όχι σούπα! Έτσι προκύπτει σφικτή σάλτσα που μαζεύεται εύκολα με τη γωνία της λαγάνας.
Οι συχνά αδιάφορες στην όψη και γεύση φακές μεταμορφώνονται, συνδυασμένες με κάμποσα λαχανικά, στη χορταστική - ακόμη και στο μάτι - σαλάτα της Στέλλας Αλαφούζου. Ε, λοιπόν, με τέτοιες νοστιμιές, η νηστεία γίνεται παιχνιδάκι!
Πρωταγωνιστής και μεζές περιζήτητος το χταπόδι: ο Φιλάρετος Ψημμένος αποδεικνύει πως και οι Καρδιτσιώτες γνωρίζουν τα μυστικά του σωστού χταποδιού. Μας το σερβίρει καλομαγειρεμένο και ξιδάτο και ρίχνει στο γυαλί τσίπουρο, ρακή ή ούζο.
Τη γάστρα προτιμά ο Νίκος Μορόπουλος που ψήνει το χταπόδι με τη μαστοριά των καλών ψαράδων της ιταλικής Καμπανίας. Πικάντικο μα με λιγοστά υλικά, να πρωταγωνιστεί η φρεσκάδα του.
Με τον πολυμήχανο τρόπο των παλιών νοικοκυρών η Άννα Γαλανού μας ετοιμάζει στο λεπτό τηγανόψωμα για όλα τα γούστα και κανείς δεν μένει παραπονεμένος.
Κάπου εδώ την εμφάνισή του κάνει ο άγνωστος Φ της Στέλλας, ο μέγας χαλβάς Φαρσάλων. Καραμελοδιάφανος, πασπαλισμένος με ασπρισμένα αμύγδαλα, για το πιο γλυκό κλείσιμο του τραπεζιού μας.
Και πάνω που νομίσαμε πως φτάσαμε στο τέλος, να, η Μαρία Τσέκου μας διαψεύδει με την αμαρτωλή στην όψη αλλά άκρως νηστίσιμη σοκολατόπιτά της.
Νόστιμη Σαρακοστή για όλους!