Μπαλάκια με ελιές, της Τζίνης
Είναι ο τέλειος μεζές. Ενα τραγανό μπαλάκι πασπαλισμένο με σουσάμι που το δαγκώνεις και με το κρατς ξεχύνεται στον ουρανίσκο σου μια μικρή έκπληξη. Γιατί μέσα του το μπαλάκι κρύβει κάτι άλλο.
Η συνταγή είναι της φίλης μου της Τζίνης, που είναι η καλύτερη μαγείρισσα και οικοδέσποινα στο περιβάλλον μου και η οποία μάλλον ξεδίνει μαγειρεύοντας γιατί τέτοια τραπεζώματα στο άψε σβήσε από μια τόσο σκληρά εργαζόμενη γυναίκα δεν έχω ξαναδεί.
Αυτά τα μπαλάκια είναι το σουξέ του κυριακάτικου τραπεζιού. Τα βάζεις δίπλα σε σαλάμι αέρος κομμένο σε λεπτές φετούλες, ψαρικά, τυριά, φέτες ψωμιού αλειμμένες με πελτέ ντομάτας και κάππαρη και ότι άλλο θέλεις και έχεις τον τέλειο μεζέ για ούζο και για τσίπουρο μέχρι να βγει το φαγητό από το φούρνο.
Υλικά
- 1 πακετο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού,
- 1 φλ. καλαμποκέλαιο και
- πιπέρι κατα βούληση
- πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
Προσοχή σ’αυτή τη ζύμη ΔΕΝ βάζουμε αλάτι. Τα πράγματα είναι πολύ απλά, χρειάζεται μόνο λίγη υπομονή. Ζυμώνεις, πλάθεις πολύ μικρό μπαλάκι (γιατί θα φουσκώσει καθώς θα ψήνεται), τυλίγεις μέσα ελιά πράσινη χωρίς κουκούτσι, πασπαλίζεις με σουσάμι ή μαυροκούκι, απλώνεις τα μπαλάκια σε λαμαρίνα σκεπασμένη με αντικολλητικό χαρτί (όπως λέγεται πλέον κομψά το λαδόχαρτο των μαμάδων μας), ψήνεις για 40-45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς ή μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν τα μπαλάκια και έτοιμο το μεζεδάκι.
Υ.Γ. Αντί για ελιά μπορείς να τυλίξεις ότι άλλο θέλεις μέσα στη ζύμη, π.χ. κάππαρη και καππαρόφυλα, κομματάκια τυριού, λιαστής ντομάτας, ζαμπόν ή... (δεν μούρχεται τώρα κάτι άλλο, αλλά εσύ σίγουρα κάτι θα βρεις)