Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Εσπρεσίνο φρέντο

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςκρέμα γάλακτος, εσπρέσο, Ιταλία

Το εσπρεσίνο φρέντο είναι ένα κρεμώδες γλυκάκι, που συνηθίζεται πολύ στα μπάρ της Νότας Ιταλίας (Απουλία, Νάπολι). Και βέβαια όταν μιλάμε για ιταλικό μπάρ δεν εννοούμε κάποιο κακόφημο μέρος, αλλά την κλασσική ιταλική καφετερία, όπου μπορεί κάποιος να καθήσει να πιεί τον καφέ του ή να φάει κάτι πρόχειρο, αλλά και να πιεί στο πόδι έναν εσπρέσσο πρίν πάει το πρωί στην δουλειά του. Ας γυρίσουμε όμως στο γλυκάκι μας. Το εσπρεσίνο φρέντο δεν είναι τίποτε άλλο απο σαντιγύ με καφέ εσπρέσο. Είναι νόστιμο, δορσερό, γίνεται πανεύκολα και μπορείτε να το διατηρήσετε και για κανα-δυό μέρες στο ψυγείο. 

 

Υλικά για 4 άτομα 

  • 300 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 2 μικρά φλυτζανάκια γεμάτα καφέ εσπρέσο δυνατό,
  • 3 κ.σ. ζάχαρη

για το σερβίρισμα : 

  • κόκκους καβουρντισμένου καφέ
  • σταγόνες σοκολάτας
  • σιρόπι σοκολάτας 
  • νουτέλλα

Ετοιμάστε τον εσπρέσο και αφήστε τον να κρυώσει καλά. Βάλτε τον για μισή ώρα στην κατάψυξη να είναι παγωμένος. Μπορείτε βέβαια να ετοιμάστε τον καφέ και με στιγμιαίο, χωρίς βράσιμο. Εγώ πάντως προτιμώ τον καφέ καφέ και όχι τα υποκατάστατα.
Και η κρέμα γάλακτος που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι πολύ κρύα, αλλά όχι παγωμένη (την κρέμα γάλακτος την βάζω συνήθως στο συρτάρι του ψυγείου, όπου η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή, για να την έχω έτοιμη όποτε την χρειαστώ).

Χτυπήστε τον καφέ με την ζάχαρη. Το εσπρεσίνο μπορείτε να το κάνετε όσο γλυκό θέλετε, ανάλογα με το γούστο σας, με την δόση που σας δίνω πάντως δεν γίνεται ιδιαίτερα γλυκό. Προσθέστε επίσης την κρύα κρέμα γάλακτος και χτυπήστε καλά, μέχρι να γίνει σαν σαντιγύ. Μπορείτε να φτιάξετε το εσπρεσίνο περισσότερο ή λιγότερο κρεμώδες, εμένα πάντως μου αρέσει να είναι σφιχτό σαν σαντιγύ και να στέκεται.

Βάλτε το μίγμα μέσα σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με μύτη αστεράκι, και γεμίστε φαρδύλαιμα ποτήρια. Στολίστε με κόκκους καβουρντισμένου καφέ, σταγόνες σοκολάτας ή ακόμη και νουτέλα (ζεστάνετε την ελάχιστα για να είναι ρευστή) ή σιρόπι σοκολάτας. 

Σερβίρετε το εσπρεσίνο φρέντο απαραίτητα κρύο.

Μπορείτε να το διατηρήσετε για μία - δύο ημέρες στο ψυγείο μέσα σε ένα σκεύος με καπάκι (όχι έτοιμο σερβιρισμένο!). Κάποιοι το διατηρούν και στην κατάψυξη αλλά μπορεί να παγώσει πολύ. Μπορείτε πάντως να βάλετε την κρέμα στην κατάψυξη για μία ωρίτσα πρίν την σερβίρετε, ώστε το εσπρεσίνο να είναι πολύ κρύο, σχεδόν παγωμένο.

Ακόμη ένα τιπ: Μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα λίγο ρούμι ή λικέρ κρέμα καφέ.

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό  blog, Il laboratorio di mm_skg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'