Μους λεμόνι στο μπαλκόνι
Το κακό είναι ότι (μου συμβαίνει και με τη μηλόπιτα) μπορώ να φάω ένα ολόκληρο μπολ μόνη μου. Γι' αυτό κάνω πάντα μεγαλύτερη δόση. Ελαφρύ και δροσιστικό, είναι το καλύτερο γλυκό που μπορείς να προσφέρεις μετά από ένα βαρύ φαγητό, ειδικά μετά από λιπαρά ψητά κρέατα. Και γίνεται πάντα ανάρπαστο.
Γίνεται με χυμό και ξύσμα 3-4 λεμονιών (προσοχή να είναι ακέρωτα), 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό και 1 γάλα ζαχαρούχο. Παλιότερα τα ανακάτευα απλά και άφηνα το μπολ στο ψυγείο να δέσουν τα αρώματα και να πήξει καλά, μέχρι που μου βελτίωσε τη συνταγή ο αγαπημένος μου Ηλίας Μαμαλάκης.
Το μυστικό αυτού του απλούστατου γλυκού, λοιπόν, είναι το καλό χτύπημα για περίπου 10 λεπτά με το μίξερ χειρός που βοηθάει τη μους να αφρατέψει. Και είναι εντυπωσιακό το πώς πήζει μόλις ανακατευτεί ο χυμός λεμονιού με το γιαούρτι.
Ανάλογα με τα κέφια μου, ρίχνω το μισό από το ξύσμα στο τηγάνι με λίγη ζάχαρη και το καραμελώνω πριν το ρίξω στη μους ή μπορεί να προσθέσω ψιλοκομμένο γλυκό του κουταλιού λεμόνι και περγαμόντο αφού το ξεπλύνω για να φύγει το σιρόπι και το στεγνώνω με χαρτί κουζίνας.
Μαζί με τη μους (δίπλα, σε ένα μπολάκι) σερβίρω μπισκότα αμυγδάλου και φλορεντίν που έχω τρίψει στο μούλτι. Ταιριάζουν τέλεια.