Θέλω τις φακές μου λεμονάτες
Το ξύδι μου αρέσει στις σαλάτες. Το λεμόνι στις σούπες. Στις φακές είχα συνηθίσει να ρίχνω ξύδι, μέχρι που το αντικατέστησα με λεμόνι. Από τότε έγινε το ξεχωριστό πιάτο της εβδομάδας. Ο τρόπος μαγειρέματος δεν διαφέρει από αυτόν που έχουμε συνηθίσει. Ελάχιστες μόνο λεπτομέρειες απογειώνουν αυτό το απλό και τόσο υγιεινό φαγητό.
Υλικά
- 250 γραμμάρια φακές
- 1 κρεμμύδι
- σκόρδο
- δάφνη
- ρίγανη
- λάδι
- αλάτι πιπέρι
- κορν φλάουρ
- λεμόνι
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε δυο κούπες (250 γραμμάρια) φακές και προσθέτουμε νερό, όσο να τις σκεπάσει και λίγο παραπάνω. Κόβουμε ένα μεγάλο κρεμμύδι σε μικρά κομματάκια, προσθέτουμε ένα φύλλο δάφνης, μια σκελίδα σκόρδο και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 περίπου λεπτά σε χαμηλή φωτιά και με σκεπασμένο καπάκι.
Προσθέτουμε λίγο λάδι και μια μεγάλη ντομάτα τριμμένη, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε την σούπα να βράσει άλλο ένα εικοσάλεπτο μαζί με την ντομάτα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό. Αν όμως έχει πολλά υγρά, μπορούμε να χτυπήσουμε σε λίγο ζωμό που θα πάρουμε από την κατσαρόλα ένα κουταλάκι κορν φλάουρ και να το ανακατέψουμε για να χυλώσει.
Κλείνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε ρίγανη και μισό λεμόνι.