Πέντε αστέρια: το πρωί με ξυπνάς με αυγά
Σήμερα το ξυπνητήρι θα αργήσει λίγο παραπάνω να χτυπήσει, θα σηκωθείς χορτάτος από ύπνο και με παραπάνω κέφια. Πρώτη σκέψη: καφές. Δεύτερη: πρωινό για εσένα και όσους είναι ακόμη κάτω από τα σκεπάσματα. Έχεις αυγά; Τότε έχεις τα πάντα. Βράσ' τα, ψήσ' τα, τηγάνισέ τα - ό,τι και να τους κάνεις παραμένουν η πιο χορταστική ιδέα για το πρωινό. Δες πώς τα προτιμούμε τέσσερις κυρίες κι εγώ.
Σιγοτραγουδώντας Βέμπο («Να με παίρνανε τα σύννεφα, οι άνεμοι τα κύματα») η Αναστασία Λαμπρία στέλνει εσένα και τα αυγά στα σύννεφα ψήνοντας αφράτες μαρέγκες με τυρί και μπέικον. Αφού τις γεμίσει με τους κρόκους, προσέχει να μη στεγνώσουν τα αυγοσύννεφά της και γεμίζει χαμόγελα το τραπέζι.
Έπονται τα ονομαστά αυγά της ραστώνης από τη Θάλεια Τσιχλάκη. Περιγράφουν ακριβώς την αίσθηση του κυριακάτικου πρωινού, που, ναι, μπορεί να κρατήσει ως και νωρίς το απόγευμα. Κρέμα γάλακτος, τυρί και μυριστικά της εποχής ανακατεύονται με τα αυγά και μπαίνουν στον φούρνο - φρόντισε για μπόλικο φρυγανισμένο ψωμί από δίπλα, θα χρειαστεί.
Με διάθεση εκδρομική, έτοιμη για πικ-νικ, αλλά και θαυμασμό για τη robust πλευρά της σκωτσέζικης κουζίνας, η Γκέλη Βούρβουλη ετοιμάζει τα περιώνυμα αυγά της «σφάζοντας» ένα λουκάνικο που τα τυλίγει και τα κάνει ακαταμάχητα, αφού περάσουν από το τηγάνι. Θερμιδική βόμβα μεν, αλλά ξημερώνει Κυριακή, μη μου λυπάσαι.
Η Λεονί Σταφυλά σκαρώνει πρωινό νεοϋορκέζικο, με διαστάσεις μυθικές: αυγά Μπένεντικτ, που σημαίνει καψαλισμένα στρογγυλά ψωμάκια, μια φέτα τραγανό μπέικον, ένα αυγό ποσέ και όλα αυτά σκεπασμένα με βελούδινη σος ολαντέζ. Λίγο παραπάνω μπελαλίδικα, όμως όποιος τα δοκίμασε συμφωνεί πως ο κόπος αξίζει και με το παραπάνω.
Τελευταίος, λαίμαργος και κάπως τσαπατσούλης, επιμένω πως τα αυγά χωρίς μπέικον είναι μισά. Τα τυλίγω λοιπόν με τις λωρίδες του, γεμίζω μικρές φόρμες, τα ψήνω μέχρι να θυμίζουν τυρένια cupcakes και τρώμε και τα αυγά και τα καλάθια.
Κι αν δεν βρήκατε εκδοχή ταιριαστή στην όρεξή σας, πατήστε αυγά στο πεδίο της Αναζήτησης και ζεστάνετε φούρνους και τηγάνια.