Μπάμιες με κουρκουμά, το σαφράν του φτωχού
Ημέρα της Χορτοφαγίας σήμερα και την τιμούμε με ένα πολύ απλό και νόστιμο φαγητό με τις τελευταίες μπάμιες του κήπου. Τη νοστιμιά εγγυάται η ιδέα του κουρκουμά που δίνει στις μπάμιες γεύση ιδιαίτερη χωρίς να γίνεται το φαγητό βαρύ.
Υλικά
- 1 κιλό μπάμιες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι σε ροδέλες
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 2 μέτριες ξεφλουδισμένες ντομάτες σε κύβους
- 1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας
- ¾ της κούπας λάδι
- 1 σφηνάκι ξύδι λευκό
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό, ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας κουρκουμά
- αλάτι και πιπέρι
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- φρέσκο θυμάρι
Εκτέλεση
Βάλτε το λάδι να ζεσταθεί σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο, λίγο αλάτι και πιπέρι. Μόλις μαραθούν τα κρεμμύδια, προσθέστε τις μπάμιες (καθαρισμένες* και πλυμένες) να σοταριστούν κι αυτές. Ρίξτε τον κουρκουμά, ανακατέψτε και σβήστε με το ξύδι. Στη συνέχεια προσθέστε και τις ντομάτες να μαγειρευτούν ελαφρώς. Επίσης την πάστα ντομάτας, τη ζάχαρη και ένα ποτήρι γεμάτο νερό. Χαμηλώστε τελείως τη φωτιά να σιγοβράσει το φαγητό. Μόλις μελώσει και μαλακώσουν λίγο οι μπάμιες, προσθέστε τον μαϊντανό και το θυμάρι και κατεβάστε απ’ τη φωτιά.
Πώς καθαρίζουμε τις μπάμιες:
Αν οι μπάμιες είναι φρέσκιες, καθαρίστε κυκλικά το κοτσανάκι διατηρώντας το σχήμα του. Κάθε μπάμια που καθαρίζετε, βουτήξτε το καθαρισμένο μέρος του κοτσανιού της στο αλάτι και βάλτε τες όλες σε ένα πλατύ σκεύος. Ραντίστε τες με λίγο ξύδι και αφήστε τες να σταθούν 15 – 20 λεπτά στον ήλιο, αν είναι δυνατόν. Διαφορετικά, κρατήστε τες με το ξύδι 30 λεπτά. Ξεπλύνετε καλά, στεγνώστε τες και μαγειρέψτε τες.