Bostanistas, μπακαλιαρίστε άφοβα!
Όσο μεσημεριάζει, όλο και περισσότερες κουζίνες ευωδιάζουν τηγανητό μπακαλιάρο και μερακλίδικη σκορδαλιά - το φαγάκι έμβλημα για την επέτειο της εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Στην κουζίνα των bostanistas οι ιδέες δίνουν και παίρνουν: γυρίζουμε από την αγορά έχοντας ακολουθήσει τις σοφές συμβουλές της Αναστασίας Λαμπρία για την επιλογή του καλύτερου κομματιού και οι πειραματισμοί ξεκινούν. Bostanistas, μπακαλιαρίστε άφοβα!
Στην τηγανητή, καθιερωμένη εκδοχή του «φτωχογιάννη», τα βήματα απλά και απαραβίαστα, οπότε ποντάρουμε στο κουρκούτι: παγωμένη μπίρα, άφθονα μυρωδικά και γλυκάνισο για ένα μίγμα ευωδιαστό και ανάλαφρο, που θα τον νοστιμέψει μεμιάς.
Και από δίπλα; Ο Δημήτρης Ποταμιάνος παντρεύει γλύκα και αψάδα, την αλιάδα Κεφαλονιάς με το χλωροπράσινο διαμάντι της Αίγινας, το φιστίκι
ενώ η μπακαλιαροσαλάτα του με ροζ αιγινήτικες γαριδούλες σχεδόν απαιτεί ζεστό ψωμί για δοκιμές ξανά και ξανά.
Η Αγλαΐα Κρεμέζη δεν σταματά να ετοιμάζει νοστιμιές: για τσιμπολόγημα πρώτης τάξης μια σκορδάτη μπραντάντ μπακαλιάρου με πατάτες και άνιθο - με ρετσίνα ή μήπως ούζο;
Mε έμπνευση από Καταλονία, μπλέκει τον μπακαλιάρο με κρεμμύδι, ντομάτα και λεμόνι σε ένα ορεκτικό που θα γεμίσει πολλές αχνιστές πιτούλες.
Από την Πάρο στην Καραϊβική και από εκεί στην Κέρκυρα: ο Ηλίας Μαμαλάκης πλουτίζει το τραπέζι με φίνο ουζομεζέ, μπακαλιαροκεφτέδες παριανούς, με τον τρόπο που συνηθίζονται στο νησί.
Μπακαλιαροκροκέτες από τις Γαλλικές Αντίλλες προτιμά η Λεονί Σταφυλά, μικρές και τραγανές σαν λουκουμάδες, απρόσμενα μα τόσο ταιριαστά σερβιρισμένες με κερκυραϊκή αλιάδα.
Κι αν βαρυγκομείτε με λάδια και τηγάνια, η Αγλαΐα Κρεμέζη επανέρχεται με ψαροκεφτέδες σχάρας, μυρωδάτους και ευρηματικούς, που αξιοποιούν όλα τα περισσεύματα του νοικοκυριού.
Η χαριστική βολή όμως έρχεται με την ασυναγώνιστη, ζουμερή μεσσηνιακή τσιλαδιά της Αναστασίας Λαμπρία από τα Φιλιατρά, όπως συνηθίζεται στο θαυμάσιο Θάμα.
Μετά το φαγοπότι, επιβάλλεται λίγη μόρφωση: κατατοπιστικό όσο λίγα το σημείωμα του Δημήτρη Ψυχογιού περί ετυμολογικών και ταξινομικών του μπακαλιάρου μας.
Και του χρόνου!